27/03/2018-Architectuurreis Vlaanderen (Brussel)

27/03/2018-Architectuurreis Vlaanderen (Brussel)

Onze eerste dag op architectuurreis doorheen Vlaanderen heeft ons terecht gebracht in Brussel, waar we onder meer Tour and taxis hebben bezocht of beter gekend, het Koninklijk pakhuis van de Neutelings Riedijk architecten. Het was bedoeld voor de langdurige opslag van goederen, onder toezicht van de overheid. De indrukwekkende gevel is opgebouwd uit zalmkleurige baksteen en blauwe hardsteen die elkaar afwisselen. Om het uitzonderlijk historisch belang van dit gebouw te vrijwaren werd de restauratie toevertrouwd aan het zeer ervaren architectenbureau ARCHI2000 en aan Jan Van Lierde.
Het resultaat geeft een zeer strak en verbazend beeld. Binnenin het gebouw is er centraal een soort “straat” met aan weerszijden enkele galerijen en kantoren. Door het glazen dak krijgt men een heel open gevoel en het hele gebouw is mooi verlicht. De oude spoorweg loopt een meter lager nog altijd onder de nieuwe vloer, zichtbaar door de glastegels onder uw voeten, waardoor je je de vroegere functie van het gebouw perfect kan inbeelden.
Dankzij haar nieuwe multifunctionele roeping in combinatie met haar duurzame architecturale rijkdom doet het Koninklijk Pakhuis Brussel ten noorden van het Kanaal herleven. Die dag hebben we onder andere ook het Muntpunt (B-Architecten) en de Kunstacademie Dil’arte (Carlos Ayorto) bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *