WONEN AAN DE COUPURE

Een eengezinswoning aan de Coupure te Brugge werd de volgende opdracht. Het zou gaan om een rijwoning die deel uitmaakt van een nieuwbouwproject. Dit proces werd opgedeeld in 3 delen, het voorontwerp, het definitief ontwerp en uiteindelijk het uitvoeringsontwerp, waarbij een maquette werd gemaakt. Het ontwerpen van een woning vereist aandacht voor functionele organisatie, ruimtelijkheid, volumewerking, afwerking en integratie van het buitengebied, dit alles rekening houdend met de oriëntatie en de ligging. Tegelijkertijd moesten we rekening houden met de draagconstructie en structuur van deze woning. Typerend aan het perceel is dat er een zicht gevormd wordt naar het water en over de stad Brugge.

Ik ben mijn ontwerp gestart met misschien wel het belangrijkste aspect, licht. Ik heb ervoor gezorgd dat er genoeg licht in de woning binnenviel en er geen donkere hoeken werden gecreëerd. Dit door middel van een patio, vide en voldoende ramen. Op de gelijkvloers vind je de inkomhal, die toegang biedt tot de technische ruimte en het sanitair. Wanneer je verder in de woning wandelt, kom je terecht in de keuken en eetkamer die werden gecreëerd door middel van de patio. Dankzij de grote raampartijen in de achtergevel had je zicht op de tuin, waardoor het groen buiten naar binnen werd getrokken.
Op de eerste verdieping bevindt zich de leefruimte en het bureau. Door de vide heb je van hieruit zicht op de eetkamer het verdiep hieronder, maar de tuin kan je ook bewonderen door de doorgetrokken raampartijen.

De tweede en laatste verdieping is een meer gesloten verdieping, dit was een bewuste keuze. De slaapkamers en badkamer bevinden zich hier en door middel van een kleiner terras had je zicht over de stad Brugge. Ook in dit project heb ik getracht te werken met lichtinval en open ruimtes, wat volgens mij best wel een geslaagd effect geeft.

 

 

 

 

 

VISUALISATIE