ARCHITECTURAL STUDIO 24/24

Ons eerste project was het creëren van een studio waar we 24/24 fictief moesten in verblijven, één van de lokalen van onze campus mochten we omtoveren tot een eigen ontwerp. De lokalen moesten opgemeten en geschetst worden met alle afmetingen die we konden waarnemen. Hierna moesten we ons eigen idee er in verwerken en er een leefbare ruimte van maken, een soort studentenkamer met andere woorden. Dat werd al snel duidelijk wanneer we al onze basisbehoeften moesten integreren in deze relatief kleine ruimte.

 

Bij het binnenkomen wou ik een afscheiding voorzien die de leefruimte afschermde. In de hoek, zoals te zien op de afbeelding, werd een kleine keuken voorzien die rechtstreeks verbonden werd met een eetplaats. Deze werd op zijn beurt verbonden met een klein bureau, waardoor er een samenhang van meubels gecreëerd wordt.

 

De leefruimte bevindt zich op het einde van de kamer, waar het tv-meubel op zijn beurt werd verbonden met het bureau. De salontafel werd verwerkt in het venstertablet en er werd natuurlijk nog een aangename zetel geplaatst. Boven al deze meubels is er een legplank voorzien, waar men gemakkelijk een boek of plantje kan plaatsen.

 

De rode draad van dit ontwerp is uiteraard de scheidingswand die, ondanks wat de naam doet vermoeden, veel licht doorlaat in deze kleine ruimte. Dit is een gevolg van de opbouw, fijne horizontale latjes afgewisseld door een opening. Door repetitief een horizontale plank door te trekken wordt er een ladder gecreëerd, waarmee we naar de kleine verdieping hierboven kunnen.

 

Op deze verdieping is één van de basisbehoeften verwerkt, namelijk het slaapgedeelte. Deze is afgescheiden door dezelfde doorgetrokken wand van de gelijkvloers. Ook hiermee tracht ik de ruimte een soort scheiding en privacy te bieden.